KAKO JE LUNA NAREDILA FESTIVAL

V drugi ulici levo, v hiši s stotimi okni živi deklica z velikimi očmi. V ličkih ima luknjice in nosi modra očala. Njena mama ima zlate lase in rada kuha, očka pa raje gleda v tiste sive škatle. Služba, reče temu očka , in se skremži v računalnik. Deklica ne mara računalnikov. Raje ima svoje prijatelje.

Več...

Vsako jutro pomaha prijateljici Ani, ko s starši vstopa v avtomobil. Aninemu očku se vedno mudi, zato si zjutraj lahko samo pomahata in že je ni več. Tudi Marka in Filipa največkrat vidi le zjutraj, ko ju mama skupaj z vrečkami in dojenčkom baše v velik kombi in že brzijo v sivo jutro. Noska prilepita na umazano avtomobilsko šipo in potem se z deklico gledajo, dokler njihov avto ne postane čisto drobna pika.

Deklica rada riše in zbira kamenčke. Najraje pa se igra z otroki. A kaj, ko je otroško igrišče skoraj vedno prazno. Če se gugam sama, je strašno dolgočasno, reče deklica mami. Čez dan so vsi starši v službi, razloži mama, otroci pa v vrtcu in šoli. Kam pa gredo, ko pridejo domov? jo vpraša deklica. Potem so doma, reče mama. Zakaj pa se otroci ne igrajo na igrišču, deklica še naprej sprašuje in njene oči so vedno bolj žalostne. Takrat so starši utrujeni, ji pojasni mama. Ampak otroci nismo utrujeni, zacepeta deklica z nogico. Starši pa smo, zavzdihne mama, in potem se nam nič več ne ljubi.
Želim si, želim močno, da bi bil vsaj en dan čisto otroški! Da bi se očka in mami smejala in se držala za roke, da bi se igrala z Ano in Markom ves dan!

Želim si, da očka ne bi grdo gledal in da se mu ne bi vedno mudilo. Rada bi, da bi bil en dan samo naš! je deklica svoje želje zaupala prijateljici, ki ima zanjo vedno čas. In ki jo obišče čisto vsako noč. Nežno priplava, ko je deklica že v postelji, z zlatimi žarki poboža okensko polico in s svetlobo riše po sobi čudovite slike. Zlata Luna je dekličino prošnjo poslušala. Slišala je tudi prošnje drugih otrok, ki so si želeli otroških iger, očetovega in maminega smeha in časa brez ure. Tako je Luna tuhtala in tuhtala. Medtem ko je razmišljala, se je debelila in debelila, postala je že čisto okrogla. Mislila je že, da bo počila, potem pa se je nenadoma začela tanjšati, in ko je bil od naše Lune le še majhen krajec, se je Luni posvetilo. Naredila bom Lunin dan – praznik otrok! Z Luno na festival! In tako se je vse skupaj pravzaprav šele začelo …

Luninportal.si
Izdelava spletnih strani Izstop d.o.o.