KAKO JE LUNA NAREDILA FESTIVAL

V drugi ulici levo, v hiši s stotimi okni živi deklica z velikimi očmi. V ličkih ima luknjice in nosi modra očala. Njena mama ima zlate lase in rada kuha, očka pa raje gleda v tiste sive škatle. Služba, reče temu očka , in se skremži v računalnik. Deklica ne mara računalnikov. Raje ima svoje prijatelje.

Več...

Vsako jutro pomaha prijateljici Ani, ko s starši vstopa v avtomobil. Aninemu očku se vedno mudi, zato si zjutraj lahko samo pomahata in že je ni več. Tudi Marka in Filipa največkrat vidi le zjutraj, ko ju mama skupaj z vrečkami in dojenčkom baše v velik kombi in že brzijo v sivo jutro. Noska prilepita na umazano avtomobilsko šipo in potem se z deklico gledajo, dokler njihov avto ne postane čisto drobna pika.

Deklica rada riše in zbira kamenčke. Najraje pa se igra z otroki. A kaj, ko je otroško igrišče skoraj vedno prazno. Če se gugam sama, je strašno dolgočasno, reče deklica mami. Čez dan so vsi starši v službi, razloži mama, otroci pa v vrtcu in šoli. Kam pa gredo, ko pridejo domov? jo vpraša deklica. Potem so doma, reče mama. Zakaj pa se otroci ne igrajo na igrišču, deklica še naprej sprašuje in njene oči so vedno bolj žalostne. Takrat so starši utrujeni, ji pojasni mama. Ampak otroci nismo utrujeni, zacepeta deklica z nogico. Starši pa smo, zavzdihne mama, in potem se nam nič več ne ljubi.
Želim si, želim močno, da bi bil vsaj en dan čisto otroški! Da bi se očka in mami smejala in se držala za roke, da bi se igrala z Ano in Markom ves dan!

Želim si, da očka ne bi grdo gledal in da se mu ne bi vedno mudilo. Rada bi, da bi bil en dan samo naš! je deklica svoje želje zaupala prijateljici, ki ima zanjo vedno čas. In ki jo obišče čisto vsako noč. Nežno priplava, ko je deklica že v postelji, z zlatimi žarki poboža okensko polico in s svetlobo riše po sobi čudovite slike. Zlata Luna je dekličino prošnjo poslušala. Slišala je tudi prošnje drugih otrok, ki so si želeli otroških iger, očetovega in maminega smeha in časa brez ure. Tako je Luna tuhtala in tuhtala. Medtem ko je razmišljala, se je debelila in debelila, postala je že čisto okrogla. Mislila je že, da bo počila, potem pa se je nenadoma začela tanjšati, in ko je bil od naše Lune le še majhen krajec, se je Luni posvetilo. Naredila bom Lunin dan – praznik otrok! Z Luno na festival! In tako se je vse skupaj pravzaprav šele začelo …

KAKO JE LUNA RASLA…

Na oblaku Luna mlada sedi, žalostno v zvezde strmi.  Obljubo lahko je dati, misli Luna na glas,  uresničiti jo, pa je večji zalogaj. Tuhta in tuhta, kako ustvariti dan z nasmejanimi otroci, z mamicami in očki, ki se jim nikamor ne mudi. 

Hojla, sestrica Luna, zakaj tako otožno sediš? zakliče stric Komet, ko na zvezdnem kolesu drvi mimo Lune na oblaku. Ho ho, poglej kako se iskri za mano, Luna …pridi z mano, migaj malo, ne bodi žalostna, poglej kaj je od tebe ostalo, samo še bleda senca…

Ah stric Komet, rada bi s tabo drvela čez zvezdne poljane, a deklica z modrimi očali čaka na poseben dan, ko kazalci na uri tečejo nazaj, ko mami namesto kuhalnice vrti hulahop, očka pa pleza in žoge lovi.  Kako naj to naredim, da vsem ugodim?

Več...

Ne skrbi, Luna zlata, zakliče stric Komet. Čisto blizu Lune nenadoma pridrvi, da se za njim zvezdni prah pokadi.  Pojdi do Sonca, zakliče Komet, za vesel dan rabiš sončne žarke,  vse ostalo bo potem lahko.

Luna se odpravi do Sonca. Dragi Sonček, prijatelj moj, pomagaj mi, prosim. Otrokom bi rada priredila prav poseben dan in rabim tvojo pomoč. Pošlji svoje žarke, da pobožajo naše otroke, njihove mamice in očije. Potem se bomo lahko ves dan igrali!

Ah, Luna draga, Sonce zazeha za oblaki, z veseljem ti pomagam - a kaj ko mi nagajajo Oblaki,  Dež in Veter. Vsakič ko pošljem svoje žarke na zemljo, prilomastijo bratje  Oblaki in kapljice me preženejo z neba.  Ne da se mi več prepirati z njimi. Če ti bodo oni pomagali, ti pomagam tudi jaz.

Luna se odpravi do oblakov. Oblaki, bratje moji, pomagajte mi. Otroci čakajo na svoj dan, a če boste Soncu nagajali,  ne more poslati svojih žarkov otrokom. In jaz jim ne morem uresničiti sanj.

Oblaki so se malo pogledovali, se zahahljali, se par krat obrnili in v isti glas vsi spregovorili. Reci stricu Vetru naj nas ne premetava več po nebu in ti bomo pomagali tudi mi.

Stric Veter, stric Veter zakliče Luna v nebo in skozi zrak završi in zahrešči : Povej Lunica zlata, kako ti lahko stric Veter pomaga? Stric Veter, pomagaj mi, prosim. Otrokom sem obljubila nepozaben igrivi dan, izpolnitev otroških sanj. Sonce  bo sodelovalo, a ne more žarkov na zemljo poslati, saj mu nagajajo oblaki, ki jih po nebu podiš.

Ah, prijateljica zlata, tebi vedno pomagam z veseljem, pa če mi siješ ali ne. Z Oblaki in Soncem se vedno prepiramo, kdo bo prvi pokukal na zemljo. Tako pač tekmujemo, da nam na nebu ni dolgčas, ko ti in zvezdice počivate in sladko spite. Pojdi do tete Mavrice. Ona ti bo pomagala, da bo tvoj dan zares čaroben.  

Teta Mavrica, teta Mavrica, stric Veter in bratje Oblaki so me k tebi poslali. Otrokom sem obljubila prav poseben dan, Sonce bo na zemljo poslalo svoje zlate žarke, Oblaki  in Veter ne bodo nagajali, so rekli, če boš tudi ti pomagala.

Ojoj, ti Oblaki nagajivci me res že malo jezijo, ko samo norčije  na nebu zganjajo. In  Veter pobalin mi vedno pomeša rumeno in rdečo barvo. Ves čas so Oblaki, Veter in Sonce  sprti in vedno jih moram miriti.  Takrat  razprostrem svoje barve čez celo nebo, z barvno pahljačo pomaham vsakemu pod nos in slaba volja skopni  kot snežinka na dlani. Pomagala ti bom, Lunica moja, vse svoje barve čarobne bom na zemljo poslala, namesto prepira bo sreča sijala.   

Hohoho, zdaj je bila Luna tako vesela, da se je od sreče kar napela. Čez nebo je do dekličinega okna odletela in ji na uho nežno zapela:  Dete milo, ti kar spi, zdaj Lunin festival nad tabo bdi.

 Jutri bo en krasen dan, noben otrok ne bo tu sam.

Ni prepirov, ni meja, ne za mamo ne za očita!

To so nova zdaj pravila, ki jih Luna je naredila!

Družba, igre, smeh na glas, cel dan bo en velik špas!

Naj začne se žurka prava, naj se vsak otrok zabava!

 

In tako se je vse pravzaprav šele začelo…..

Luninportal.si
Izdelava spletnih strani Izstop d.o.o.