Zakaj je shranjevanje živil pomembno?
On January 1, 2021 by adminShranjevanje živil je pomembno, kajti ne moremo imeti ves čas na razpolago svežih živili n težko je v trgovino oditi prav vsak dan. Sploh pa tisti, ki imajo hrano pridelano doma, morajo živila nekako shraniti. Za to obstaja nekaj načinov, kako shraniti živila. Shranjevanje živil je lahko v hladilniku, zamrzovalniku, kleti, zasipnici ali s pomočjo sušenja in tudi vakumiranja ter konzerviranja, vlaganja in prekuhavanja. Vedeti a morate, katera živila lahko na kakšen način sploh shranite, da ne boste potem imeli prebavnih ali celo zdravstvenih težav.
Shranjevanje živil s sušenjem je najbolj naraven način hranjenja živil, ki ga poznajo že od nekdaj, od kar človek obstaja. To pomeni da se hrana dehidrira in tako ohrani nekaj let. To velja na primer za zelišča, sadje, zelenjavo – pa ne za vsako, začimbe, zrna, oreščke. Suši se jih lahko na vetru, v senci, nekatere na soncu, kot na primer sadje in gobe ter tobak, oreščke tudi, pa žita na primer. Lahko se jih suši v kaščah, na podstrešjih, v stanovanju ali v pečicah, nekateri uporabijo za to posebej narejene aparate za sušenje.
Shranjevanje živil z vlaganjem poteka s pomočjo konzervansa in prekuhavanja, konzervans pa je običajno kis. Velikokrat se za konzervans uporabijo tui sladkor, sol in olje. Zelo dober konzervans je tudi žajbelj, ki ga v predelovalni industriji uporabijo zelo veliko. Enako velja za konzerviranje.
Shranjevanje živil s pomočjo zamrzovanja je sodoben način shranjevanja živil, ki pa ni dober za vso hrano, ne smete zamrzovati dvakrat beljakovin kot je meso, sirov, drugih mlečnih izdelkov, pa tudi ne kave, juh in masti. Zamrznete lahko zelenjavo, sadje, oreščke in zrna, fižol, potico, testenine in podobno, tudi kruh.
Shranjevanje živil je lahko tudi kratkotrajno za nekaj dni. ti pa naredimo tako, da jih pustimo ali samo v posode, ki dobro tesnijo ni jih enostavno pustimo v hladilniku do porabe.