Brinjevec se uporablja kot zdravilo
On May 1, 2022 by adminBrin je zimzeleni grm, ki raste v zmernem podnebju po vsem svetu. Iz jagod brina se izdeluje brinjevec. Nakup brinjevca preko spleta je mogoč na spletni strani drinx.si. Za brin so značilne majhne, modro-črne jagode, ki se uporabljajo za izdelavo gina in brinjevca. Brin se uporablja tudi kot okrasna rastlina na vrtovih. Beseda brin izhaja iz latinske besede za mladeniča – juniperus. To je verjetno posledica dejstva, da jagode ostanejo na rastlini več let, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Brin je dvospolna rastlina, kar pomeni, da so ločene moške in ženske rastline. Brinove jagode se v kulinariki uporabljajo že tisočletja in so priljubljene še danes. Uporabljajo se za aromatiziranje mesa, omak, juh in kruha, so pa tudi ključna sestavina gina in brinjevca!
Brinjevec je žganje, narejeno samo iz brinovih jagod. Za en liter brinjevca je potrebno 8 kg brinovih jagod. Brinjevec se uporablja kot zdravilo in se ga ne pije. Brinove jagode se uporabljajo tudi za zdravljenje artritisa in protina, odganjanje mrčesa in zdravljenje prehlada. Če želite pripraviti gin iz brinovih jagod, lahko uporabite več različnih metod, odvisno od vrste gina, ki ga želite pripraviti. Ena od priljubljenih metod je, da začnete z nevtralno alkoholno osnovo in jo napolnite s svežimi brinovimi jagodami. Druga metoda za izdelavo brinovega gina je maceracija jagod v alkoholu, da se pridobi njihov okus, nato pa se alkohol zmeša z vodo in sladkorjem ali medom, da nastane sirup. Ta sirup se lahko doda drugim nevtralnim žganim pijačam, da nastane žganje z okusom brina, ali pa se uporabi kot aroma za koktajle.
Izdelava brinjevca je preprost postopek, ki zahteva le nekaj sestavin in nekaj potrpežljivosti. Ključ do uspeha je, da začnete z dobro kakovostnimi brinovimi jagodami. Brinove jagode so polne koristnih fitonutrientov, vključno s flavonoidi, tanini, hlapnimi oljnimi spojinami in drugimi. Ti fitonutrienti imajo dokazano antioksidativne učinke, ki lahko pomagajo zaščititi pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Poleg antioksidativnih lastnosti lahko brinove jagode zaradi visoke vsebnosti vlaknin in drugih rastlinskih spojin kot so terpeni, pripomorejo k zdravi prebavi. Zato se lahko brinove jagode uporabljajo tudi kot naravno zdravilo za različna stanja, povezana s prebavnim sistemom ali prebavili, vključno z zaprtjem in napihnjenostjo. In končno, brinove jagode vsebujejo spojino, ki ima diuretične učinke. To pomeni, da lahko brinove jagode pripomorejo k zdravemu delovanju sečil in so lahko celo koristne pri preprečevanju ali zdravljenju nekaterih bolezni, kot so ledvični kamni ali okužbe sečil.